je technologický celek vyrábějící pivo. Pivovar je obvykle rozdělen do několika samostatných provozů, které odpovídají provozu pivovarů.
Výroba piva
Hlavní surovinou pro výrobu piva je slad, chmel, voda a kvasnice. Sladem se rozumí suché obiloviny. Ve své podstatě je to ječmen, ale dají se použít i ostatní obiloviny. Vše závisí na duhu vyráběného piva. Bohužel, dobré vybavení pro výrobu sladu není levné a také závisí na kvalitě surovin. Květenství chmele se přidává, aby chuť piva nabyla příjemnou hořkost. Také produkuje pěnu a je jedním z hlavních komponentů. Kvalitní chmel se rychle kazí a ztrácí svoje vlastnosti. V dnešní době se chmel zpracovává na granule a ukládá se ve vakuovém balení, aby zachoval co nejlépe svoje vlastnosti ještě před zpracováním v pivovaru.
VÝROBA PIVA MÁ NĚKOLIK FÁZÍ
Příprava sladu – naklíčená semena obilovin, především ječmene, sušení a čištění bakterií.
Rmutování tečkovaná – slad se rozdrtí a smíchá s vodou. Rmut pak nabývá nasládlé chuti.
Mash – směs drcených obilovinných výrobků, určených pro rmutování vodou.
Filtrování MASH – rmut se přečerpá do filtru – nádoba, kde je rozdělena mladina a mláto.
Mláto – Nerozpustné zbytky ječmene, získané v procesu filtrování kaše.
Teplota mladiny – sladina se smíchává s chmelem a jinými přísadami a vaří 1 až 2 hodiny. Během varu chmel se rozpustí a navíc vypaří různé aromatické složky, nepříznivě ovlivňující chuť piva.
Objasnění mladiny – sladina se přečerpá do nádoby (whirlpool) pro odstranění nerozpustných zbytků ječmene a chmele. Tyto částice se odstraňují odstředivou silou, vedoucí podél poloměru nádoby. Po 20-30 minutách odstředění mladiny se oddělí od nerozpustného zbytku.
Chlazení mladiny – mladina je čerpána do fermentoru. Během přenosu je chlazená a absorbuje kyslík, který je nezbytný pro kvašení.
Kvašení – Do výsledné suroviny se přidává kvasinkové droždí a dále následuje proces kvašení, který potrvá několik týdnů. V důsledku fermentace vzniká blátovitý nápoj, který jen zdaleka připomíná zlatý mok. Proto je pivo skladováno pro takzvanou fermentaci, neboli stárnutí. Pivo je vydržováno v těsně uzavřených sudech pod mírným tlakem oxidu uhličitého. Doba trvání výdrže je závislá na druhu budoucího piva.
Filtrování – pivo je filtrováno od zbytku kvasinek. Filtrace se běžně používá v průmyslovém
vaření. Některé filtrační techniky ničí mikroflóru piva, a to zvyšuje jeho trvanlivost.
Pasterizace – některé druhy piv jsou pasterizované – zahřívají se na teplotu 60-80 ° C, pro
delší skladování. Říká se, že pasterizace má vliv na chuť piva.