Chřest s holandskou omáčkou

Suroviny

  • 250 g máslo
  • 4 ks žloutky
  • 1 lžička bílého rozdrceného pepře
  • 2 lžíce bílý vinný ocet
  • 2 lžíce vody
  • čerstvě vymačkaná štáva z půlky citronu
  • špetka mleté chilli
  • 1 kg zelený chřest

V rendlíku přivedeme k varu vodu s octem a drceným pepřem. Snížíme plamen a tekutinu zredukujeme přibližně o jednu třetinu. Sundáme z ohně a necháme vychladnout .

Zchladlou tekutinu přecedíme do  keramické misky, přidáme žloutky a směs vyšleháme .

Připravíme si hrnec s vodou  a misku na něj položíme. V takto připravené vodní lázni  šleháme směs přibližně 5 minut  až zhoustne a bude vláčná lesklá a hladká.

Sundáme misku  z vodní lázně a pomalu do ní přilévejte tenkým pramínkem rozpuštěné máslo  . Opět  šlehejte ,až je omáčka hustá a lesklá .

Nakonec  do omáčky  přidejte čerstvě vymačkanou citronovou štávu ,sůl , pepř a mleté chilli . A můžete podávat .

Na čtyři porce si v osolené vodě povařte  přibližně 4 minuty 1 kg zeleného chřestu , z kterého odkrojíme spodní  konec a poslední třetinu stonků jste oloupali škrabkou. Po uvaření slejte a nechte důkladně okapat,

Servírujte zalité holandskou omáčkou .